Jest, bitan je!
Naravno, možete razmišljati poput Arnolda, koji je u filmu Pumping Iron rekao: „Kada bih mislio da bih imao veće mišiće da jedem vlastita g*vna, jeo bih ih.“
Zapravo smo dugo tako i razmišljali jer nismo znali kuhati. Ali to nikada ne ispadne dobro: gađenje će se kad-tad pojaviti i poništiti sav dobitak mase ili (još više) planove prehrane.
Razmislite: nakon vježbanja vaši mišići očajnički traže hranjive tvari. Pa želite popiti šejk koji nije dobrog okusa. Naravno, opaki ste i uspijete ga progutati. Ali hoćete li i to moći i u budućnosti, nakon dvije, pet ili deset godina?
Reći ću vam: nećete. Zbog toga je itekako važno da vaši proteini imaju dobar okus jer nećete ništa postići ako vam se ne sviđa pomisao na šejk nakon vježbanja.
Riječ je o mnogo složenijem problemu nego što se čini na prvi pogled: naime, okus ima jak utjecaj na djelovanje probavnog trakta. Hrana koju jedete s gađenjem iskoristit će se mnogo manje učinkovito. Tom Platz je nedavno izjavio (pogledajte posljednju epizodu BB.Tv-a) da ima duhovnu vezu s hranom.
Jede je sa svrhom: kako bi je njegovo tijelo pravilno iskoristilo i od nje gradilo mišiće. Možda zvuči čudno, ali tako to funkcionira. To možete uzeti zdravo za gotovo.
S druge strane, gađenje će pokrenuti mehanizme samoobrane. Vaša će se probava usporiti kako bi apsorbirala „lošu“ hranu što je sporije moguće i u najmanjim mogućim porcijama.
Ako ste mislili da ne može gore od toga, najveći problem pojavit će se s vašim sljedećim obrokom. (Nadamo se da je nepotrebno objašnjavati da je potpuni obrok obavezan nakon šejka, u roku od sat vremena od završetka vježbanja.) Šejk koji nerado popijete imat će negativan učinak na taj obrok. Jednostavno nećete imati teka; jedva ćete gutati hranu, a dugoročno gledano porcije koje uspijete pojesti također će se smanjiti.
Možda vam na prvu to zvuči nevjerojatno, ali vjerujte mi: sve je drugačije na duge staze. Kao sedamnaestogodišnji početnik, svatko želi spasiti svijet. Međutim, nakon 10 godina većina ljudi zaboravi da su ikad stupili u teretanu. Naš je cilj to spriječiti i osigurati da vam vježbanje s utezima zauvijek bude dio života; da vam bude prirodno ići u teretanu šest puta tjedno, čak i kad budete stari djedica. (Npr. u retro-teretani Cutler Gym gdje možete vježbati sa „starim“ utezima, za razliku od današnjih „VR“ teretana.)
Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir: česta je zabluda da proteini dobrog okusa ne mogu biti kvalitetni jer su sigurno krcati šećerom. Umjesto toga razmišljajte obrnuto: ako proizvođač ne može proizvesti ukusne proteine, koliko kvalitetni oni mogu biti?
Imajte na umu: riječ je o grani prehrambene industrije!
Sve u svemu, niste nikakav slabić ako umjesto ispijanja pijeska ili splačine nakon vježbanja odaberete proteine vrhunske kvalitete i okusa. Jer riječ je o jednom od ključeva dugoročnog uspjeha.
Imaš li pitanje vezano za ovaj članak? Postavi ga!
0 komentari:
Objavi komentar