HRANA


Tri slana, fit ljetna obroka: Salata od quinoe i jagoda s piletinom, tortilje punjene lećom, batatom i amarantom i quinoa zdjela s avokadom i rajčicom
Prehrana

Tri slana, fit ljetna obroka: Salata od quinoe i jagoda s piletinom, tortilje punjene lećom, batatom i amarantom i quinoa zdjela s avokadom i rajčicom

Donosimo tri osvježavajuća ljetna recepta za kvalitetan obrok. Uživajte u salati od quinoe i jagoda s piletinom, 

Salata od quinoe i jagoda s piletinom

Jagode u slanoj kombinaciji, točnije - salati?  O da!
Piletina, quinoa i jagode spoj su koji će možda izazvati oprečna mišljenja, ali okus ovog jela preobratit će i najveće skeptike. U našoj kuhinji nikad nije dosadno, pa smo osmislili ovo smjelo i pomalo egzotično jelo o čijim okusima ćete sigurno još dugo pričati svojim prijateljima.

Sastojci (za 2 osobe):
  • 150 g dmBio quinoe, isprane i ocijeđene
  • 1 dmBio dmBio kocka za juhu povrtna
  • 300 g pilećih prsa
  • 1 svježi krastavac (oko 150 g)
  • Oko 220 g jagoda (plus ekstra za dekoraciju)
  • Nekoliko listića svježe mente
  • Sol

Preljev:

  • 2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica dmBio jabučnog octa
  • Sok 1 limete
  • 3-4 žlice vode
  • 1 žlica dmBio javorovog sirupa
  • 1/2 žličice soli, svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. Quinou skuhati prema uputama s pakiranja. Isprati ju i ocijediti. Ohladiti par minuta.
  2. U lončiću ugrijati oko 800 ml vode, te u njoj rastopiti natrganu povrtnu kocku da dobijemo temeljac. U temeljac staviti kuhati cijela pileća prsa. Kuhati oko 25 minuta.
  3. U zdjelici izmiješajte sve sastojke za preljev i stavite sa strane.
  4. Jagode narežite na ploškice, a kuhanu piletinu na kockice. Krastavac režite na kolutiće.
  5. U posudi izmiješati prohlađenu, ocijeđenu quinou, piletinu, jagode, krastavac i natrgane listiće metvice.
  6. Prelijte salatu pripremljenim dressingom i sve dobro pomiješajte. Ohladite 30-60 min prije serviranja.
jagode kvinoja

Tortilje punjene lećom, batatom i amarantom

Ova neobična kombinacija nas je oduševila. Navikli smo tortilje puniti mesom ili tunom, ali sigurno vam nikad nije pala na pamet kombinacija punjenja od slatkog krumpira, amaranta i crne leće, jel’da?
E pa nama je pala na pamet, i možemo reći da smo oduševljeni dobivenim rezultatom! Ljubičasti luk, rajčice, batat, leća i amarant, uz malo arome čilija i limetinog soka je zaista kombinacija punjenja vrijedna isprobavanja.  
Ovaj nadjev može se pripremati i kao prilog uz neko meso, a ukoliko mu dodate malo više tekućine tj. temeljca, možete dobiti i vrhunsko zdravo varivo! Zdravo i prefino, baš kako volimo!

Sastojci (za 2-3 osobe):
  • 1 batat
  • 1 žlica dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 crvene paprike
  • 100 g dmBiocrne leće
  • 200 g dmBio rajčica u limenci
  • 2 žlice dmBio umak od rajčica klasik
  • 2 žlice soka limete ili limuna
  • Svježi peršin, sjeckani
  • 80 g dmBio amaranta
  • Mljeveni čili, sol, papar
  • 4 gotove tortilje, vrsta po izboru

Priprema:

  1. Batat ogulite, narežite na kockice i skuhajte da bude mekan (oko 20 minuta) te ocijedite. U zasebnim lončićima, prema uputama s pakiranja, stavite u kipuću posoljenu vodu kuhati ispranu i ocijeđenu crnu leću te zasebno amarant. Kuhajte oboje oko 30 minuta, dok ne omekša.
  2. U većoj tavi, ugrijte maslinovo ulje i pržite sitno nasjeckani luk, sitno sjeckani češnjak i crvenu papriku rezanu na kockice - oko 4 minute.
  3. Dodati sjeckane rajčice iz limenke  i umak od rajčice, kuhani i ocijeđeni batat, prethodno kuhanu crnu leću, ? sjeckanog peršina, sol, papar i sok limete, te kuhajte par minuta.
  4. Potom dodajte i kuhani i ocijeđeni amarant, te mljeveni čili.
  5. Gotovi nadjev rasporedite na 2/3 gotovih (kupovnih) tortilja, pa usko zarolajte. Prerežite na pola, pospite ostatkom peršina i poslužite. 
tortilje

Quinoa zdjela s avokadom i rajčicom

Lagan, ukusan i zdrav obrok koji će vas osvojiti na prvu. Quinoa je svestrana (pseudo)žitarica krcata proteinima, vitaminima i mineralim, a zbog svojeg neutralnog i blagog okusa odlično se slaže s gotovo svime sa čime ju iskombinirate, bilo u slatkoj ili slanoj varijanti. Mi smo je ovoga puta ukombinirali u jednu “meksičku” salatu, zajedno s avokadom, čilijem, rajčicama i limetom. Must try!

Sastojci (za 2 osobe):
  • 1-2 jaja
  • 1 šalica (120 g) dmBio quinoe
  • Sok i korica 1 limete
  • 2 žlice sjeckanog svježeg peršina
  • 1 šalica sjeckanog matovilca ili baby špinata
  • 1 avokado, 1/2 sjeckano na kocke, 1/2 na ploške
  • 1 rajčica+za dekoraciju
  • 60 g dmBio organic sušene rajčice
  • 2 žlice dmBio umak od rajčica Arrabiata
  • 1/2 žličice mljevenenog čilija

Priprema:

  1. Jaje staviti u hladnu vodu i pustiti da voda zakuha. Nakon toga smanjiti vatru i kuhati oko 6-10 minuta, ovisno o tome koju tvrdoću jajeta volite. Čim je kuhano, jaje ocijedite od vruće vode te pustite mlaz hladne vode da teče po njemu barem minutu - na taj način će se jaje najlakše oljuštiti. Oljuštite ga.
  2. Quinou skuhati prema uputi s pakiranja. Isprati ju i ocijediti te prohladiti, pa staviti u posudu.
  3. Dodati joj limetin sok, koricu limete, sjeckani peršin i sol, te umak od rajčica i po želji, mljevenog čilija. Promiješajte.
  4. Dodajte kockice rajčice, sušenu sjeckanu rajčicu, sjeckani matovilac i kockice avokada i pomiješajte da se sve dobro poveže. Podijelite na dvije zdjelice.
  5. Na svaku zdjelicu još dekorativno posložite ploškice avokada, malo sjeckane rajčice i eventualno koju kriškicu limete, te povrh svega stavite i kuhano jaje rezano na ploškice. Pospite svježe mljevenim paprom i sjeckanim peršinom i poslužite odmah.
quinoa

Izaziva potpuno oduševljenje: Zdrava rаw Schwarzwald torta!Izaziva potpuno oduševljenje: Zdrava raw Schwarzwald torta!

Protekloga vikenda slavili smo rođendan našeg prijatelja Filipa. Tim povodom odlučila sam napraviti zdraviju i „raw“ verziju njegove omiljene slastice -  Schwarzwald torte!
Ispala je potpuno savršeno i pojedena je – odmah!

Sastojci i postupak po slojevima:

Za "biskvit"

  • 1/2 šalice badema
  • 1/2 šalice lješnjaka
  • 1 šalica otkoštenih trešanja
  • 1,5 šalice datulja bez koštice prethodno namočene u vodi oko pola sata
  • 4 žlice otopljenog kokosovog ulja
Orašaste zblendati u brašno, dodati datulje i kokosovo ulje. Blendati dok se ne dobije homogena ljepljiva smjesa. Utisnuti u kalup obložen papirom za pečenje. Odložiti u zamrzivač dok se radi ostatak.
schwarzwald torta

1. krema

*orašaste obavezno namočiti 1h u toploj vodi ili 6h u hladnoj
Sve sastojke skupa blendati dok se ne dobije glatka gusta krema. Ukoliko je smjesa pregusta blendati po pola smjese posebno uz dodatak po još dvije žlice mlijeka i jednu žlicu kokosovog ulja.
raw torta

2. i 3. krema

  • 1 šalica trešanja
  • 03 l višnjevače ili neke crvene rakije od bobičastog voća
  • 2 žlice kokosovog ulja
Orašasti su prethodno namočeni. Najbolje namakati sve zajedno pa odvajati namočene radi skraćenja procesa. Sve skupa zblendati, pa odvojiti mali dio smjese.
Trešnje zblendati s rakijom i dodatne dvije žlice kokosovog ulja.
Kreme preliti preko podloge, može se kombinirati slijed krema. Mi smo slagale ovim slijedom: čokoladna krema, vanilija krema pa tanka trešnja krema.
Tortu držati u zamrzivaču, a 15-ak min prije serviranja ostaviti vani. Ovako se može držati i do tjedan dana, ali vjerujte, nestat će u jednom danu!
raw torta
Fino i zdravo: Tortilje s piletinom i povrćem
Fino i zdravo: Tortilje s piletinom i povrćem
Prehrana
Tortilje su jednostavne za pripremu, a mnogi ih zaista jako vole. Donosimo vam recept za ukusne tortilje s piletinom i povrćem.
Poigrajte se s različitim povrćem i pripremite ukusan i nutritivno visokovrijedan obrok. Ovo je izvrstan obrok za pojesti prije neke fizičke aktivnosti.
Donosimo video recept za pripremu tortilja s piletinom i povrćem. 

Sastojci (za 2 osobe):
  • 1 luk
  • Po 1/2 crvene, žute i zelene paprike
  • 1-2 čili papričice
  • 1/2 tikvice
  • 250 g pilećih prsa (odrezaka)
  • Kokosovo ulje u spreju
  • Sol, papar, origano
  • 80 g kukuruza (iz limenke)
  • 150 ml pasirane rajčice
  • Kajenski papar po ukusu
  • Malo vode po potrebi
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 4 tortilje (vrsta po želji)
Za posluživanje:
  • Par žlica pasirane rajčice (oko 100 g)
  • Par žlica grčkog jogurta (oko 100 g)
  • Malo sjeckanog peršina
tortilja piletina

Priprema:

  1. Pripremite namirnice: povrće operite i očistite. Luk narežite na kriškice, a paprike i tikvice na uske prutiće. Čiliju izvadite sjemenke (ako ne volite preljuto) pa ga sitno nasjeckajte (preporučam korištenje plastičnih rukavica tijekom sjeckanja da vas njegov ljuti sok ne peče. Također, pazite da ne dirate oči tijekom rada s čilijem). Piletinu narežite na rezance.
  2. Dublju tavu ugrijte te je poprskajte kokosovim uljem u spreju. U tavu ubacite piletinu, pa je popržite do zlatno - smeđe boje, oko par minuta. Posolite, popaprite, izvadite iz tave i držite pokriveno folijom na toplom dok pripremate povrće. Tavu vratite na vatru (zajedno sa sokom od pečenja mesa), te je poprskajte s još malo kokosovog ulja. Ubacite luk, te ga popržite par minuta, te mu dodajte sjeckani čili. Po potrebi podlijte s malo vode da se ne primi.
  3. Dodajte paprike i tikvice te pirjajte oko 5 minuta,da povrće malo omekša. Zatim dodajte ocijeđeni kukuruz, pasiranu rajčicu, kajenski papar i par žlica vode po potrebi (ako je pregusto). Posolite i dodajte malo origana. Dobro promiješajte i kuhajte par minuta. Na kraju dodajte pečenu piletinu i sjeckani peršin te ugrijte još par minuta i maknite s vatre.
  4. Nadjevom punite tortilju, te je preklopite i zalijepite s malo grčkog jogurta kojeg ste stavili preko nadjeva. Preklopljenu tortilju po želji premažite s još malo pasirane rajčica, grčkog jogurta i pospite sjeckanim peršinom. Dobar tek!
tortilja piletina
Mljac! Čokoladne proteinske palačinke s jagodama!
Mljac! Čokoladne proteinske palačinke s jagodama!
Prehrana
Treba li zaista neki poseban uvod za ovu slasticu? Mislimo da samo ime govori i više nego dovoljno!
Ove zdrave proteinske palačinke ne sadrže ni trunku dodanog šećera, a njihova slatkoća i fini okus potječu od banane i wheya, te preljeva od čokolade i jagoda. Ovaj preljev od čokolade nam je svakako otrkiće - nula kalorija, šećera ili masti, a tako finog čokoladnog okusa. Uz dodatak jagoda ili malina - vrhunski doručak ili desert za svakog fitnessovca!

Sastojci (za 1 osobu):
proteinske palacinke

Priprema:

  1. Bananu izdrobite vilicom ili u blenderu usitnite u pire. Dodajte joj brašno, kakao, whey protein te 100 ml zobenog mlijeka. Izmiješajte pjenjačom ili mikserom, a ukoliko je baš pregusto, dodajte još par žlica zobenog mlijeka. Nemojte pretjerati s mlijekom jer smjesa mora biti gušća, malo gušća od one za klasične američke palačinkice.
  2. Tavu za palačinke ugrijte te poprskajte kokosovim uljem u spreju. Na tavu stavljajte malo  pripremljene smjese i lagano razvucite u malu palačinkicu. Ovisno o veličini tave, odjednom pecite po 2 ili 3 palačinkice.
  3. Pecite na umjerenoj vatri oko minutu, zatim okrenite i ispecite do kraja (još otprilike minutu).
  4. Stavite na tanjur, obilno prelijte preljevom od čokolade te poslužite s narezanim svježim jagodama ili malinama.
Raskošan ljetni ručak: Fit paella
Raskošan ljetni ručak: Fit paella
Prehrana
Pravo, prekrasno i raskošno ljetno jelo šarenih boja i još šarenijih okusa!
Paella je tradicionalno španjolsko jelo koje nikog ne ostavlja ravnodušnim, a još veća ljepota je za nas fitnessovce i u tome što se radi od zdravih i nutritivno vrijednih namirnica koje se itekako uklapaju u gabarite naših fit tanjura. Riža, piletina, nemasna svinjetina, morski plodovi i puno povrća - bolje od toga ne ide!

Sastojci (za oko 3 osobe):
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 150 g nemasne svinjetine
  • 200 g pilećih prsa
  • 200 g kolutića i krakova lignje ili sipe (odmrznute ako se ne koriste svježe)
  • 15-ak svježih kozica
  • 15-ak svježih dagnjih (ili odmrznutih)
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1/2 crvene paprike
  • 2 rajčice
  • 80 g mahuna (odmrznutih)
  • 100 g graška (odmrznutog)
  • 150 g riže dugog zrna
  • Sol, papar
  • Prstohvat šafrana
  • 1-2 žličice curryja
  • Oko 800 ml povrtnog temeljca
  • Sjeckani peršin
fit paella

Priprema:

  1. Prvo pripremite i narežite sve sastojke: luk i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Piletinu i svinjetinu narežite na kocke veličine zalogaja. Smrznute proizvode ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrznu. Papriku narežite na kocke, a rajčicu prerežite, maknite joj sjemenke, te narežite na kockice.
  2. U dubljoj tavi ugrijte polovicu maslinovog ulja te na naglo popržite svinjetinu i piletinu (koju minutu na jačoj vatri samo da se zazlate). Izvadite i stavite u pokrivenu posudu na toplo, a tavu sa sokovima pečenja vratite na vatru. Isto tako na naglo popržite kolutiće i krakove lignji, minutu - dvije. Izvadite u zasebnu zdjelicu. Na kraju na istoj tavi popržite kratko kozice i dagnje te također stavite u posebnu zdjelicu na toplo.
  3. U tavu dodajte preostalo maslinovo ulje, te na njemu popržite sjeckani luk i češnjak. Pržite oko 5-10 minuta, dok se ne počne lagano raspadati (po potrebi podlijte s malo vode da ne zagori).
  4. Na dinstani luk sada dodajte papriku i rajčicu, te popržite minutu - dvije. Dodajte riži, te je miješajući tostirajte na jačoj vatri. Zatim dodajte mahune i grašak te sve promiješajte.
  5. Ulijte temeljac, tako da prekrije sastojke u tavi. Začinite solju, paprom, šafranom i curryjem, te sve promiješajte. Kad počne krčkati, vratite meso i lignje te promiješajte, poklopite i na laganijoj - umjerenoj vatri kuhajte oko 15-tak minuta, dok riža ne upije tekućinu i ne skuha se (no pripazite  da ju ne raskuhate).
  6. Na kraju kuhanja vratite kozice i dagnje, dodatno začinite po potrebi, te odmah poslužite posuto sjeckanim peršinom. Dobar tek!
Izvrstan međuobrok: Rižin snack s posnim sirom i crvenim grejpom
Izvrstan međuobrok: Rižin snack s posnim sirom i crvenim grejpom
Prehrana
Ručak je odavno prošao, gladni ste i gricka vam se nešto slatko, a pazite na prehranu? Nema problema, uz našu ideju je brzi i zdravi međuobrok na stolu začas. Rižin kreker premažite posnim sirom kojeg ste pomiješali s malo meda, te preko svega složite filetirane kriškice slatkog i sočnog crvenog grejpa - taa daa! Ako ne volite grejp, predlažemo da ga zamijenite narančom.
  • Međuobrok
  • Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci (za 1 osobu):
  • 2 rižina krekera
  • 120 g posnog ili zrnatog sira
  • 1 žličica meda
  • 1 grejp
rizin kreker

Priprema:

  1. Grejp oprati i oguliti oštrim nožem (skroz do mesa, guliti i bijelu opnu), pa filetirati. Filetiramo ga tako da ga, nakon što smo mu u potpunosti ogulili koru, prerežemo na pola te zatim svaku polovicu zarezujemo nožem između bijelih opni. Na taj način vadimo kriške čistog mesa. Sačuvati sok koji pritom iscuri iz grejpa.
  2. Za sirnu kremu dobro promiješati posni sir, sok od grejpa i med. Tom smjesom nadjenuti rižine krekere, te preko svega staviti filetirani grejp.
Napravite sami svoj izotonični napitak – jednostavno i jeftino!
Napravite sami svoj izotonični napitak – jednostavno i jeftino!
Prehrana
Tijekom treninga ili bilo koje vrste fizičke aktivnosti, ljudsko tijelo gubi vodu, elektrolite i energiju. Od ukupne tjelesne mase 60 posto čini voda. Od toga se 2/3 nalaze u stanici, a 1/3 u vanstaničnom prostoru.
Organizam fiziološki gubi određenu količinu vode tijekom dana putem mokraće, izmeta ili sline te evaporacijom (isparavanjem) preko kože i dišnog sustava. Znojenjem, koje je pojačano tijekom fizičkih aktivnosti, tijelo se hladi i brani od povišene temperature. Osim što se znojenjem iz organizma izlučuje voda, njime se gube i elektroliti kao što su kalij, natrij, magnezij i dr.
Ti elektroliti u organizmu održavaju acidobaznu ravnotežu, održavanju volumena plazme i membranskog potencijala, te sudjeluju u transportnim procesima i prijenosu živčanih impulsa. Pojednostavljeno, elektroliti igraju jednu od ključnih uloga u funkcioniranju ljudskog organizma.
Acidobazna ravnoteža (acidobazna homeostaza) je dio čovjekove fiziološke homeostaze (odnosa između kiselina i baza). Jednostavnije, radi se o održavanju određene pH vrijednosti. Naime, ljudski organizam je iznimno osjetljiv na promjene pH vrijednosti, pa stoga posjeduje snažne mehanizme održavanja pH vrijednosti u određenim granicama.
Upravo stoga, sportaši tijekom i nakon fizičke aktivnosti posežu za izotoničnim napitcima kako bi održali tijelo hidriranim, ali i nadomjestili elektrolite izgubljene aktivnošću te opskrbili organizam ugljikohidratima za nastavak aktivnosti ili oporavak nakon nje. Naime, poremećena ravnoteža između omjera vode i elektrolita u organizmu je izvor stresa za organizam koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Kada i što piti?

Poznata je izreka „ako piješ kad si žedan – zakasnio si!“ Tijelo u stanju dehidracije šalje informacije mozgu koji nama „javlja“ da smo žedni. Dakle, pijte prije nego osjetite žeđ, pijte često i u malim količinama kako ne biste opteretili želudac. Naime, naš želudac može probaviti 750 ml tekućine u sat vremena i sve više od toga će otežati sve druge aktivnosti koje izvodite.
Izotonik
Nadalje, imajte na umu da svakih 1% tjelesne težine izgubljene u tekućini utječe na 10% smanjenje fizičkih sposobnosti. Stoga, iznimno je bitno pravilno hidrirati organizam prije, tijekom i nakon tjelesne aktivnosti.
No, voda u ovim situacijama nije dovoljna. Naime, zbog svoje hipotoničnosti osmolarnost (propusnost kroz staničnu stijenku) vode je manja nego u krvne plazme, što znači da ona nije u skladu s tjelesnim tekućinama. Osim toga, zbog kratkog zadržavanja vode u želucu, ona za sobom odnosi i preostale minerale iz organizma što dodatno pogoršava stanje. Preporučuje se unos napitaka koji u sebi sadrže natrij jer on potiče zadržavanje tekućine u organizmu i uspostavu poremećene acidobazne ravnoteže.
Kako je ranije rečeno, potrebno je unositi napitke koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma jer se na taj način brzo nadoknađuje izgubljena tekućina. Upravo je karakteristika izotoničnih napitaka da brzo vraćaju izgubljenu energiju i ubrzavaju oporavak nakon tjelesnog napora, ono što ih čini neophodnima za svakog sportaša, bilo profesionalca ili rekreativca.
No, ne morate uvijek posezati za kupovnim izotoničnim napitcima.

Kvalitetan izotonični napitak možete napraviti i sami, potrebno vam je tek nekoliko sastojaka:

  • voda, čaj ili sok od cijeđenog voća,
  • šećer - najbolji izbor je fruktoza
  • maltodekstrin - hidrolizat kukuruznog škroba i visokokvalitetni kompleksni ugljikohidrat. Izvrstan je izvor brze energije s iznimno visokim glikemijskim indexom. Zbog jednostavne probavljivosti, unos maltodekstrina je jedan od najjednostavnijih načina obnove zaliha energije.
  • sol

Osnovna formula za dobar izotonični napitak je vrlo jednostavna:

  • voda
  • 6-8% ugljikohidrata
  • 300-700 mg natrija/litru
  • okus
Evo nekoliko savjeta kako brzo i jednostavno napraviti domaći izotonični napitak:

Izotonična limunada

Sastojci:

  • 700 ml vode
  • 30 g fruktoze ili šećera
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 10 ml soka svježe cijeđenog limuna

Postupak:

Ubacite sve sastojke u shaker i dobro protresite. Pijuckajte tijekom i nakon tjelesne aktivnosti.

Citrusni izotonik

Sastojci:

  • 1,5 dl soka svježe cijeđene naranče
  • 2 jušne žlice soka cijeđenog limuna
  • 1 jušna žlica soka cijeđene limete
  • 3/4 čajne žličice soli
  • vode do ukupno 2 l

Postupak:

Ubacite sve sastojke u shaker i dobro protresite. Pijuckajte tijekom i nakon tjelesne aktivnosti.

Medeni izotonik

Sastojci:

  • 100 g meda
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 dl soka svježe cijeđenog limuna
  • Vode do ukupno 1 l (preporučujemo toplu da se med rastopi)

Postupak:

Ubacite sve sastojke u bokal i miješajte dok se med ne rastopi. Pijuckajte tijekom i nakon tjelesne aktivnosti.

Izotonik od jabuke

Sastojci:

  • 200 ml nezaslađenog soka od jabuke
  • 1 l vode
  • 1/2 čajne žličice soli
  • par listića svježeg bosiljka
Izotonik od jabuke

Postupak:

Ubacite sve sastojke u shaker i dobro protresite. Pijuckajte tijekom i nakon tjelesne aktivnosti.
Odabirom domaćeg izotoničnog napitka svaki put možete u bočici imati drugi okus pa nema straha da ćete ostati bez potrebnih minerala i tekućine zbog zasićenosti okusom nekog izotoničnog napitka. Osim toga, i ušteda koju ćete osjetiti već nakon par tjedana nije zanemariva!
Živjeli!
Za prste oblizati: Raw ferrero rocher kriške, lagani banana kolač i raw cupcakes od mrkve i indijskih oraščića
Za prste oblizati: Raw ferrero rocher kriške, lagani banana kolač i raw cupcakes od mrkve i indijskih oraščića
Prehrana
Ovo što slijedi je jednostavno - božanstveno! Zdrave slastice, sve jedna bolja od druge, a sa takvim sastojcima da nema straha da ćete pokvariti liniju. 
Uživajte u svakom zalogaju!

Raw ferrero rocher kriške

Zdrave, a fine kao original! Ove raw ferrero rocher ploške definitivno ulaze u naše najdraže i najbolje recepte! Naša ekipica je rekla da su toliko dobri, kao da “uopće nisu zdravi” :) Mislimo da to govori dovoljno i da je na vama samo da prikupite sastojke, ubacujete ih redom u jaki blender i krenete u izradu!
Budući da se drže u zamrzivaču, odlična su opcija i za ljetni desert, u tom slučaju budu kao ferrero rocher sladoledna torta. Znamo da smo vas nagovorili, evo recepta!

Sastojci:
Za bazu:
  • 130 g dmBio lješnjaka
  • Oko 12 dmBio datulja
  • 1 žlica kakaa
  • 3 žlice vode
Za kremu:
  • 230 g dmBio indijskih oraščića, namočenih u vodi preko noći pa ocijeđenih
  • 120 g dmBio javorovog sirupa
  • 3 žlice dmBio namaza od lješnjaka i nugata
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žličica maca praha
  • 3 žlice otopljenog dmBio ulja kokosa
Za dekoraciju:
  • Lješnjaci
  • malo dmBio fine gorke čokolade, sjeckane

Priprema:

  1. Sve sastojke za bazu izblendati u kuhinjskom blenderu i povezati u podlogu.  Silikonski lim za kruh pravokutnog oblika (20*10 cm) obložite pripremljenom podlogom te pritisnite rukama ili žlicom o dno kalupa.
  2. Indijske oraščiće koje ste namočili preko noći i ocijedili stavite u posudu blendera pa dodajte i ostale sastojke za kremu redom. Sve izblendati u gustu, kremastu smjesu.
  3. Prelijte preko podloge, zagladite i stavite u zamrzivač na 5 sati ili preko noći.
  4. Kad se kolač stisnuo, izvaditi iz kalupa i rezati na ploške. Ukrasiti sjeckanom čokoladom i lješnjacima.
ferrero rocher

Lagani banana kolač

Popularni banana kolač u našoj zdravijoj verziji. Zbog njegove sočnosti i raznovrsnosti, sigurni smo da će vam postati jedan od najdražih kolača. Idealan je kao vikend kolač ili slatki međuobrok kad vam padne šećer. Probajte, nećete se razočarati.

Sastojci (za lim 20x20 cm):
  • 85 g dmBio integralnog brašna od pira
  • 1/2 žličice dmBio praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica dmBio bourbon vanilije
  • 50 g dmBio fine gorke čokolade
  • 4 zrele banane
  • 1 žlica dmBio meda od bagrema
  • 55 g dmBio namaza od kikirikija
  • 2 žlice otopljenog dmBio ulja kokosa
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice dmBio čokoladnih müslija
  • 1-2 žlice dmBio čipsa od banane
  • 1 žlica dmBio indijskih oraščića, sjeckanih

Priprema:

  1. U zdjeli izmiješati suhe sastojke: pirovo brašno, sodu, prašak, cimet i mljevenu vaniliju. Na kraju dodati i sjeckanu tamnu čokoladu i promiješati.
  2. U drugoj zdjeli izdrobite vilicom oguljene zrele banane. Dodati med, kikiriki namaz, razmućkano jaje i otopljeno i prohlađeno kokosovo ulje te dobro izmiješati pjenjačom. U tu smjesu dodati suhe sastojke pa sve povezati žlicom.
  3. Preliti smjesu u lim za pečenje veličine 20x20 cm obložen papirom i zagladiti smjesu.
  4. Po površini utisnite koju žlicu muslija, sjeckanog čipsa od banane i sjeckanih indijskih oraščića.
  5. Pecite oko 30-35 minuta u pećnici ugrijanoj na 180°C. Gotovo je kad čačkalica izlazi čista iz pečene smjese. Ostavite na kuhinjskoj rešetci da se ohladi pa režite na kocke.
kolac banana

Raw cupcakes od mrkve i indijskih oraščića

Ovaj sirovi (“raw”) desert je toliko ukusan i zdrav da ćemo ga ubuduće pripremati vrlo često. Priprema se na bazi orašastog i suhog voća, mrkvice te finih začina - zdravo da ne može biti zdravije! A u okus ćete se uvjeriti ako ubacite sve sastojke u blender i izdvojite kojih pola sata za pripremu ovog ultra brzog i ultra zdravog recepta. Naša ocijena: fantastično.

Sastojci (za 6-8 cupcakesa):
Baza:
  • 100 g dmBio oraha
  • 130 g dmBio datulja
  • 2 šalice (190 g) naribane i dobro ocijeđene mrkve
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice mljevenog đumbira
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • 80 g dmBio grožđica
  • Mrvicu vode po potrebi
Krema:
  • 120 g dmBio indijskog oraščića
  • 1 žlica limunovog soka
  • 85 g dmBio meda od bagrema
  • Malo vode po potrebi

Priprema:

  1. Indijske oraščiće za kremu prelijte mlakom vodom i ostavite barem 3 sata (ili preko noći) da se namaču.
  2. Za pripremu baze, u jaki kuhinjski blender stavite orahe i datulje, pa izblendajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  3. Dodajte dobro ocijeđenu naribanu mrkvu i začine, pa izblendajte dok smjesa nije poprimila konzistenciju kompaktnog “tijesta”. Dodajte grožđice i izblendajte opcijom “pulse” da se sve poveže.
  4. “Tijesto” utisnite u silikonski kalup za muffine, pa ohladite oko 2 sata u zamrzivaču. Pažljivo vadite pa ukrasite kremom.
  5. Za nadjev tj. kremu u blenderu izblendajte ocijeđene indijske oraščiće, med i malo limunovog soka. Miksati dok se smjesa dobro ne poveže, a zatim dodati malo vode, blendajući do odgovarajuće kremaste konzistencije (ali ne previše da ne bi bila pretekuća ).
  6. Ohladiti oko  sat vremena u hladnjaku, pa puniti u dresir vrećicu i istisnuti kremu po ohlađenim muffinima. Sve posuti s još malo sjeckanih oraha.
raw cupcakes
Ooo da!! Fit pizza s "tijestom" od cvjetače
Ooo da!! Fit pizza s "tijestom" od cvjetače
Prehrana
Što najviše volite jesti od junk fooda? Zacijelo su mnogi odgovorili - "pizzu"! No, što mislite o tome da pizzu možete napraviti tako da ona više nije junk food te da je možete jesti bez grižnje savjesti da će vam ugroziti prehranu i formu?
Ova naša pizza radi se od - ni više ni manje - cvjetače! Takvo tijesto nema ni trunke brašna, ali je iznenađujuće fino i dostojna zamjena za obično tijesto. Uz par caka koje možete vidjeti u video receptu, vidjet ćete da ju zaista nije teško ni napraviti.
Nadjev možete kombinirati prema vašim željama i preferencijama, dajte mašti na volju. I uživajte u pizzi koja od danas više ne mora biti cheat meal nego dio fit i kvalitetne zdrave prehrane! Molimo, i drugi put.

Sastojci (za 2 osobe):
“Tijesto" tj. podloga od cvjetače:
  • 500 g cvjetače (samo cvjetići)
  • 1 jaje
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 100 g naribane mozzarelle
  • 1/2 žličice soli
  • Malo suhog bosiljka
Nadjev:
  • 100 g sjeckane ili pasirane rajčice (ne smije biti prevodenasto pa ocijedite po potrebi)
  • Po 1/2 crvene i zelene paprike rezane na prutiće
  • 100 g pureće šunke rezane na kockice ili prutiće
  • 50 g ocijeđenog kukuruza
  • Malo sušenog ili svježeg bosiljka
  • 1 žličica maslinovog ulja
zdrva pizza

Priprema:

  1. Cvjetaču nakidajte na cvjetiće te operite. Stavite kuhati u kipuću, lagano posoljenu vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, da cvjetača potpuno omekša.
  2. Kuhanu cvjetaču zatim dobro ocijedite. Prvo u cjedilu, a zatim je prebacite u čistu kuhinjsku krpu te dobro ožmiknite. Kvaliteta tijesta ovisit će o tome koliko ste uspjeli ocijediti cvjetaču. Od cvjetače ćete u ovoj fazi imati kao suhi pire.
  3. Prebacite cvjetaču u zdjelu pa pomiješajte s ostalim sastojcima za tijesto i dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Na limu obloženom papirom oblikujte žlicom i rukama kao tijesto za pizzu, te stavite u pećnicu na 200°C oko 20-ak minuta, dok ne dobije zlaćanu boju.
  5. Izvadite iz pećnice, stavite nadjev po želji i pecite sve zajedno još 10-ak minuta.
 Fit pizza
Meso i mesni proizvodi, glavni izvor proteina, kao osnova bodybuilding ishrane.
Bjelančevine, ugljikohidrati i masti u 100g: 
Pileća prsa, fileB:24,7gU:0,5gM:1,0gK:113kcal
Janjetina (nemasno)B:19,7gU:0,3gM:12,7gK:200kcal
Žablji krakoviB:24,2gU:2,9gM:0,9gK:119kcal
Ovčetina (srednje masno)B:16,9gU:0,3gM:26,4gK:316kcal
TeletinaB:19,5gU:0,3gM:4,5gK:123kcal
PužB:17,6gU:0,2gM:1,0gK:82kcal
Pileći bataciB:20,9gU:0,5gM:5,2gK:136kcal
FazanB:22,3gU:0,5gM:1,9gK:111kcal
TrčkaB:20,5gU:0,4gM:1,2gK:97kcal
Meso japanske prepeliceB:19,6gU:1,2gM:5,0gK:132kcal
Prsa japanske prepeliceB:22,8gU:1,1gM:2,3gK:119kcal
GolubB:19,6gU:1,2gM:5,0gK:132kcal
Pačetina, pečenaB:19,0gU:0,4gM:12,0gK:191kcal
ŠkoljkeB:9,0gU:6,5gM:2,0gK:82kcal
Gusje meso, masnoB:16,0gU:0,2gM:35,0gK:392kcal
Gusje meso, pečenoB:18,5gU:0,3gM:13,6gK:204kcal
KonjetinaB:21,5gU:0,9gM:2,5gK:115kcal
Goveđa pisana pečenkaB:19,0gU:0,6gM:4,4gK:121kcal
Govedina, gornji dioB:17,0gU:0,6gM:19,0gK:249kcal
Goveđi hrbat (rozbif)B:15,0gU:0,6gM:18,0gK:231kcal
Goveđa pržolica (ramstek)B:19,0gU:0,6gM:17,2gK:240kcal
Goveđi hrbat (rozbif)B:19,7gU:0,6gM:17,8gK:249kcal
Goveđa plećkaB:21,0gU:0,6gM:6,2gK:146kcal
Stražnji dio govedineB:16,0gU:0,5gM:21,0gK:263kcal
Govedina, vratB:20,0gU:0,6gM:6,0gK:140kcal
Meso nutrijeB:20,8gU:0,5gM:10,5gK:185kcal
Meso kunićaB:21,0gU:0,4gM:8,0gK:162kcal
Meso kunića, divljegB:23,0gU:0,5gM:1,1gK:107kcal
DivljačB:20,8gU:0,4gM:1,9gK:105kcal
Kopun (pjetao)B:19,3gU:0,4gM:9,3gK:167kcal
PuretinaB:20,5gU:0,4gM:9,5gK:174kcal
RakoviB:14,9gU:2,2gM:0,8gK:78kcal
Svinjski kotletB:21,0gU:0,4gM:8,1gK:163kcal
Svinjska koljenicaB:16,0gU:0,3gM:29,0gK:337kcal
Svinjska potrbušinaB:12,0gU:0,3gM:42,0gK:441kcal
Svinjska plećkaB:17,5gU:0,3gM:23,9gK:295kcal
SrnetinaB:20,7gU:0,6gM:3,9gK:124kcal
KokošB:19,0gU:0,4gM:6,5gK:140kcal
Divlja svinja, nemasno mesoB:21,6gU:0,4gM:2,4gK:113kcal
Meso divlje patkeB:22,7gU:0,5gM:3,1gK:124kcal
Pureća prsa, fileB:22,0gU:0,0gM:6,0gK:146kcal
Pileća šunkaB:22,0gU:1,0gM:1,0gK:104kcal
Pureći zabatakB:20,0gU:0,0gM:7,0gK:147kcal

0 komentari:

Objavi komentar

Reach Us

Address

Contact Us

Copyright © FITNESS BALKANS™

Blogger Templates By Templatezy & Copy Blogger Themes & Distributed By MyBloggerThemes