Hraniti se zdravo je u biti jednostavno, i ne - nije skupo!
Na sami spomen zdrave prehrane ljudi obično reagiraju s negodovanjem. Čast iznimkama, tj. onima koji su stvarno posvećeni, drže do zdrave prehrane i kojima je ona postala sastavni dio svakodnevnice.
Komentari poput: „Skupo je, nemam vremena, volje, živaca…; Ne želim/ne da mi se kuhati dva ručka, jedan za djecu, jedan za sebe…; A što da pojedem na poslu, tamo ne mogu kuhati. Jedino mi pekara preostaje...“ i sl., danas se vrlo često mogu čuti od ljudi. I to posebice od osoba koje izražavaju želju da nešto promijene glede toga, ali iskreno mislim da u biti nemaju volje, da se grublje izrazim – lijene su! Da, baš tako!
HRANITE SE ZDRAVO I DOK STE NA POSLU. NIJE TEŠKO!
Ako ste jedna od tih osoba, morat ću vas razočarati i reći da sve vaše teze padaju u vodu. Pravilna i zdrava prehrana nije skupa niti približno onoliko koliko mislite. Usudila bih se čak i reći, da je svakodnevna prehrana prosječnog čovjeka (nezdravih navika) skuplja u odnosu na onoga tko pazi što jede tokom dana. Odlazak u pekaru po marendu, dok ste na poslu, često je skuplji u odnosu na jedan obrok koji bi mogli ponijeti od doma prije nego odete na posao. A da ne govorim o tome da ćete vrlo vjerojatno brže ogladnjeti pa opet morati posjetiti tu istu pekaru.
Veliki broj ljudi teško izlazi na kraj sa zdravim načinom prehrane jer rade po osam sati dnevno i više, a u tom periodu obično jedu “šta im padne pod ruku” bez ikakvog razmišljanja kosi li se to sa preporučenim prehrambenim smjernicama te željom da se smršavi i/ili uvedu neke zdrave navike.
To sve baš nema previše smisla jer na poslu uglavnom provodimo veći dio dana i u tom razdoblju trebali bi paziti što unosimo u sebe i misliti na svoje zdravlje. Ako se već želimo zdravije hraniti i pazimo na prehranu dok smo doma, onda možemo uložiti i toliko malo još truda i pripaziti na hranu i dok nismo doma. Nije uopće toliko teško i komplicirano koliko se čini!
BRZ RITAM ŽIVOTA
Svakodnevni brz ritam života, mnogobrojne obaveze i činjenica da dan traje samo 24 sata, uvelike utječu na način ishrane, a samim time i na naše zdravlje. Vrlo često samo nešto prigrizemo, grickamo i unosimo sve i svašta u svoj organizam u svako doba dana. Najčešće su to namirnice poput smokija, čipsa, čokolada, keksiju i ostalih industrijskih prerađevina. Ništa svježe i ni traga čistim namirnicama. U malim količinama ove namirnice jesu dozvoljene, ali problem nastaje kada ih, okupirani poslom i obavezama, uzimate umjesto obroka koji biste trebali pojesti za ručak.
Principi zdrave ishrane su jednostavni. Možda će vam biti teško riješiti se nekih loših navika, ali pokušajte, barem nekih 10-ak dana. Zasigurno ćete se osjećati bolje, a to je itekako dobar razlog i motivacija da se pridržavate pravila o ishrani.
Prvo što morate uraditi je uvođenje obroka u približno isto vrijeme svaki dan. Vaš probavni sistem je kao mala tvornica gdje svaki proces u proizvodnji ima svoje vrijeme rada. Kada se organizam navikne na to da hranu prima svakog dana u isto vrijeme onda on tada luči enzime koji prerađuju vašu hranu. Ukoliko svaki dan jedete u različito vrijeme, zbunjujete svoju probavu i tjerate je da radi „na prazno“. Taj šok je sasvim nepotreban vašem tijelu i zato pokušajte jesti otprilike u isto vrijeme svakog dana.
Osim jedenja svaki dan u otprilike isto vrijeme, neki ostali preporučeni savjeti su i: dobro sažvačite hranu prije nego što je progutate, nemojte piti vodu ili neku drugu tekućinu za vrijeme obroka, te neposredno prije i 30 min nakon obroka, grickalice zamijenite orašastim plodovima i/ili suhim voćem, umjesto kupovnih sokova pravite voćne napitke kod kuće u blenderu ili sokovniku, manje solite hranu, izbacite bijeli šećer i alkohol, jedite više sirovog voća i povrća, mesa, ribe, jaja, svježih sireva te nastojte više jesti kuhanu hranu.
KUHANJE I PRIPREMANJE HRANE UNAPRIJED
Što se tiče kuhanja/pripremanja hrane, također ću vas morati razočarati kad kažem (iz vlastitog iskustva) da je također u velikoj većini slučajeva brže i jednostavnije pripremiti neku zdraviju varijantu nego nezdraviju. Recimo ako ste od ranog jutra van kuće, onda lijepo navečer pripremite hranu koju ćete sutra nositi na posao/faks/školu. Baciti komad mesa na tavicu, ili ga skuhati, skuhati povrće (npr. mahune…), jaja…, je vrlo jednostavno i brzo. Sezonske salate su uvijek aktualne i poželjne. Dodajte još malo začina i 1-2 žlice neke prihvatljive zdrave masnoće (maslinovo, bučino, kokosovo ulje…) i imate zdrav i cjeloviti obrok za bilo koje doba dana. Obrok koji bez ikakvih problema možete ponijeti na posao. Staviš u plastičnu posudicu s poklopcem i to je to! Vrlo jednostavno i brzo! Ako vam se baš ne da kuhati, ili ste zbiljaaaaa u stisci s vremenom taj dan, uvijek možete složiti zdravi sendvič od integralnog kruha, nemasne šunke, salate… Ili ponijeti već gotovi posni sir i žlicu. To je barem jednostavno!
Međutim, neke je sram nosit posudice na posao, ili su lijeni, ili im se u biti jede junk hranu, pa se na žalost ipak opredijele za pekaru… I onda daju izgovore raznorazne, a sve kako bi opravdali sebe, svoj nedostatak volje i svoju lijenost.
Ako ste i vi među njima, vrijeme je da kažete „stop“, stanete i razmislite o tome koliko pažnje posvećujete hrani koju jedete, te kada je i na koji način unosite u organizam. Pravilni način ishrane učiniti će čuda za vaš probavni sistem i općenito za vaše psihofizičko zdravlje.
UVIJEK NOSITE ZDRAVE GRICKALICE
Ukoliko vam treba neki manji obrok (jer ste ručali/doručkovali/večerali doma) uvijek možete ponijeti neku voćku sa sobom, šaku dvije orašastih plodova i slično. Tako je lako, samo treba malo volje i organizacije u glavi!
Naravno, ljudima je uglavnom puno lakše kupiti čokoladicu, kekse, čips, smoki i ostale slične grickalice koje nisu ni malo zdrave nego razmišljati o tome šta bi bilo zdravije pojesti dok ste na poslu. Međutim, lakše je jer ste stekli takvu naviku. Promijenite ju! Umjesto da u trgovini kupite gore navedene grickalice, opredijelite se za zdraviju varijantu i opskrbite se zdravim grickalicama (bademi, lješnjaci, neslani kikiriki, suho voće, sjemenke: bundeve, suncokretove…). Te namirnice ne morate svaki dan kupovati, tim lakše. Opremite neku veću količinu, stavite u posude/staklenke i držite to na poslu u nekoj ladici/ormariću. Vrlo je jednostavno i praktično, i zdravije!
Ako i dalje mislite da je nemoguće na poslu svakog dana pojesti nešto zdravo za ručak/međuobrok, onda vam uvijek preostaje i treća opcija, a to su mnogi restorani i supermarketi koji danas nude zaista veliki i prihvatljiv izbor zdravijih varijanti obroka. Možete kupiti raznorazne salate, što one povrtne, što one s mesom, jajima, mozzarellom i slične, koje će vas još efikasnije zasititi tako da do večere nećete morati ništa jesti. Ono što je najvažnije, to su jela koja se služe ili topla ili hladna, te koja imaju sve potrebne nutrijente.
ORGANIZACIJA I PLANIRANJE OBROKA
Najbolja opcija za sve vas koji želite povesti računa o svojoj prehrani je da svoje obroke isplanirate unaprijed. Ako ste van kuće, radite, studirate, u školi ste, nosite obroke sa sobom. Nikoga nije, niti će ubiti jedna vrećica u ruci koju ćete ponijeti. Sve je tako jednostavno, samo treba malo volje. Čak vam ni mašta ne treba. Gore u tekstu dani su kratki primjeri obroka koje možete ponijeti sa sobom vani. Ne ćete nositi cijeli hladnjak niti vam za to treba nešto puno mjesta. U torbu ili vrećicu i to je to! Neka vam to postane jedna navika poput svakodnevne higijene. Već nakon par dana rutinski ćete to obavljati.
A ukoliko ste ipak od onih maštovitijih, imate vremena, uvijek si možete složiti neke fitness zdrave varijante slastica/obroka, poput cheesecakeova, nekih štrudelčića i slično i ponijeti komad dva sa sobom kad idete na posao. Na internetu ima mnogo takvih primjera, samo treba ukucati u tražilicu. To su bez šećera, bez nezdravih masnoća, bazirani na zdravim i prihvatljivim namirnicama. U nekim od sljedećih postova pisat ću upravo o tome i dati nekoliko primjera zdravih recepata.
Imaš li pitanje vezano za ovaj članak? Postavi ga!
0 komentari:
Objavi komentar