Recepti za zdrav doručak
Istina, možete doručkovati na najjednostavniji mogući način, uz popularnu kombinaciju zobene kaše i proteina od sirutke. To je najbrže rješenje. A s obzirom na okuse današnjih proteina u prahu, možda i najukusnije. No što ako pri ruci nemate proteine u prahu, ako želite nešto složenije ili jednostavno želite eksperimentirati? Onda je ovo članak za vas!
Najvažniji sastojci za zdrav doručak
Osnova ovog doručka bit će jaja i zobena kaša. Pri tom pretpostavljam da nitko od vas nije na nekoj ekstremnoj dijeti. Ako jeste na dijeti, upotrijebite samo bjelanjke, bez drugih izvora ugljikohidrata, osim zobene kaše. Međutim, ovaj članak nije namijenjen osobama na dijeti: ovaj put predstavljamo ukusne, ali zdrave i hranjive recepte za doručak za one koji nemaju strog režim prehrane, ali žele izbjeći monotoniju sendviča ili peciva. Ne moramo naglašavati: slobodno ih isprobajte ako pokušavate dobiti na masi. Osim toga, ovisno o vašim individualnim potrebama, možete upotrijebiti i veće količine od onih navedenih u receptu.
Palačinke od zobene kaše i kokosa
Izmiješajte 4 jaja s 3 žlice naribanog kokosa i dovoljno zobene kaše da biste dobili gustu smjesu koju možete izliti iz posude. Ako je pregusta, dodajte malo mlijeka. Dodajte zaslađivač u obliku tekućine ili praha. Napomena: toplina će oslabiti okus zaslađivača. To znači da sirovo tijesto mora biti jako slatko da bi se na kraju dobio dobar okus. Dodajte malo praška za pecivo (oko 1 čajnu žličicu) i dobro promiješajte. Ne morate samljeti zobenu kašu, ali i možete ako više volite tijesto bez grudica. Ako ste gurman, možete dodati i malo grožđica.
Rekli smo vam da nije za dijetu :)
Premažite tavu neprianjajućeg dna s malo ulja. Ulijte tijesto u tavu. Pecite na visokoj temperaturi minutu ili dvije, dovoljno da donja strana palačinke postane hrskava. (Napomena: nemojte miješati! Zato vam treba tava s neprianjajućim dnom.) Zatim smanjite temperaturu. Potrebno je 5 do 8 minuta da se jedna strana dovoljno ispeče da bi se mogla preokrenuti u dva komada. Za drugu stranu trebat će manje vremena. Nemojte to zaboraviti jer se inače palačinka može isušiti i onda ćete je morati preliti proteinskim „shakeom” da bi bila ukusna :) Kada je gotova, samo je pustite da sklizne na tanjur i navalite. Prašak za pecivo potreban je da bi tijesto bilo rahlo. Ako ga dovoljno dugo pečete, djelovat će kao tijesto za kekse.
Palačinke od zobene kaše i voća
Osnove su slične kao i u prethodnom receptu. Osnovni sastojci ponovno su jaja i zobena kaša. Ali ovaj put dodajte komadiće voća umjesto kokosa i grožđica. Na primjer, oguljenu jabuku nasjeckanu na male komadiće. Uz to će savršeno ići prstohvat cimeta. Dodajte zaslađivač i prašak za pecivo prema prethodnom receptu. Zapravo, cijeli je postupak sličan prvom. Možete probati s bilo kojim voćem: banane su već provjereno dobre. Ako vam ni to nije dovoljno, možete kombinirati oba recepta i isprobati palačinku s ananasom i kokosom.
Palačinke s kokosom
Ovaj put trebat će vam malo više pripreme: prvo natopite zobenu kašu (koja se ovdje ne smije samljeti!) kakaom. Ako izbjegavate šećer, upotrijebite čisti kakao u prahu i dodajte mu malo zaslađivača. Zobenu kašu treba namakati 5 do 10 minuta. Izlijte višak kakaa (ako ga ima). Smjesu možete i stisnuti da provjerite je li tijesto dovoljno gusto. Dodajte jaja, zaslađivač i prašak za pecivo i pecite kako je navedeno gore. Mala tajna: ponekad dodam i malo naribane čokolade prije pečenja... Mmmm.
Dodatni savjeti
Kao što ste možda i pretpostavili, samo mašta je granica. Ovom tijestu od jaja i zobene kaše možete dodati bilo što: natopljene komade keksa (znam, znam: to je potpuno nezdravo, ali isplati se probati), gorku čokoladu ili svježi sir. A nismo još ni došli do aroma (koje su dostupne u malim ampulama u supermarketima i trgovinama). S njima možete stvoriti jela o kojima niste ni sanjali!
0 komentari:
Objavi komentar