Uvijek vam ponavljamo da je protein sirutke kralj svih izvora proteina. Međutim, dva proizvoda od sirutke mogu se značajno razlikovati. Osim toga, postoje i drugi izvori proteina, koji se sporije apsorbiraju, ali u nekim situacijama to može predstavljati prednost nad proteinima sirutke. Koji je pravi odabir? Koji izvor proteina odabrati ako si ne možete priuštiti nekoliko proteina za različita doba dana?
Hijerarhija proteina
Pogledajmo sada izvore proteina. Koje biste trebali odabrati i zašto?
Hidrolizat proteina sirutke
Hidrolizat proteina sirutke je, kako stvari trenutno stoje u području znanosti, najbrži apsorbirajući protein sirutke. On ima iznimnu biološku vrijednost i može povećati koncentraciju aminokiselina u krvi vrlo brzo nakon konzumacije. Dobiva se enzimskom hidrolizom. To znači da se proizvodi uz pomoć enzima, bez zagrijavanja.
Izolat proteina sirutke
Dugo se smatrao najboljim oblikom proteina sirutke. Ovaj se protein proizvodi mikrofiltracijom s unakrsnim tokom. Samo se hidrolizat može usporediti njegovom biološkom vrijednošću i brzom apsorpcijom. U svemu drugom bolji je od bilo kojeg drugog proteinskog proizvoda. Još uvijek predstavlja glavni sastojak proteinskih „shakeova” koji se piju nakon tjelovježbe.
Koncentrat proteina sirutke
Ova se vrsta proteina apsorbira nešto sporije od prethodnog, ali tijelo ga može dosta učinkovito iskoristiti. Dobiva se ultrafiltracijom i mikrofiltracijom. Ako si možete priuštiti samo jednu vrstu proteina, smatramo da je ovaj izvor proteina prikladan gotovo za bilo koju svrhu. Dovoljno brzo djeluje kako bi vam pružio potrebne aminokiseline nakon tjelovježbe, a opet dovoljno sporo da ne ogladnite nakon pola sata i poremetite razine dušika u tijelu.
Izolat mliječnog proteina
Kazein čini 80 % izolata mliječnog proteina, a sirutka preostalih 20 %. Udio kazeina osigurava dugotrajan izvor aminokiselina. Ne moramo naglašavati koliko je važan za sportaše koji trebaju neprekidno održavati pozitivnu ravnotežu dušika. Može se uzimati u svako doba dana. Međutim, nakon tjelovježbe preporučuje se izvor proteina s bržom apsorpcijom.
Micelarni kazein
Ono što kazein čini popularnim među sportašima nije samo ravnomjerno otpuštanje, nego i izvanredni 20 %-tni udio glutamina. To je čest sastojak „noćnih” proteina, ali može biti koristan i tijekom dana jer, slično kao i izolat mliječnog proteina, osigurava ravnomjerno oslobađanje aminokiselina u tijelu, što može biti ključno ako morate preskočiti obrok. Micelarni kazein najbolji je odabir. Dobiva se iz mlijeka u hladnim filtracijskim i enzimskim procesima. Time konačan proizvod ostaje neoštećen i nedenaturiran izvor proteina s još boljim svojstvima poboljšanja imuniteta i izgradnje mišića.
Ostali korisni sastojci mogu uključivati različite peptide sirutke („unaprijed probavljene” frakcije proteina sirutke), albumin iz jaja (koji čini otprilike polovicu proteinskog sadržaja jaja) ili kalcijev kazeinat.
Sve na jednom mjestu?
Sada znate koji su najbolji izvori proteina s obzirom na svojstva razgradnje i biološke vrijednosti. Ali koji odabrati? Možda spomenuti koncentrat, kao višenamjensko rješenje?
Zapravo, imamo bolju ideju. Što kada bismo vam rekli da postoji proteinski proizvod koji sadrži sve navedene izvore proteina? Jedan protein koji tijelo opskrbljuje aminokiselinama što prije i što je duže moguće. Tako ga možete uzimati nakon tjelovježbe ili prije odlaska na spavanje jer sadrži i brzo djelujuće i sporije izvore proteina!
Naravno, postoji samo nekoliko proteina koji to mogu. Iskreno, ako tražite (naizgled) isplativo rješenje, manje je vjerojatno da ćete naići na takav proizvod.
Ali ako tražite kvalitetu i spremni ste platiti malo više da biste je dobili, isplati se potražiti takav proizvod. Jeftini proteini mogu djelovati privlačno jer se čini da dobivate mnogo „praha” za relativno malo novca. Ali ako izračunate stvarni udio proteina u svakoj porciji ili detaljnije proučite vrstu izvora proteina i njihove biološke vrijednosti, otkrit ćete da jeftini proteini nisu uvijek i najisplativiji, čak i ako se isprva takvima čine.
Što onda proteinski proizvod čini kvalitetnim?
Pogledajmo što bi kvalitetan proteinski proizvod trebao sadržavati:
- Nekoliko vrsta proteina: hidrolizat sirutke, izolat, koncentrat, kazein (po mogućnosti nekoliko vrsta), peptidi sirutke, albumin iz jaja
- Dodane aminokiseline: prvenstveno glutamin i aminokiseline razgranatog lanca, posebice leucin
- Probavni enzimi poput bromelaina
- Prebiotici i možda ksilitol
Dodatne prednosti
- Treba sadržavati što je manje moguće ugljikohidrata (posebno šećera)
- Treba sadržavati malo masti, posebice zasićenih masti
- I da, trebao bi biti ukusan. Ipak smo u 21. stoljeću!
Koje od ovih kriterija ispunjava vaš protein?
Imaš li pitanje vezano za ovaj članak? Postavi ga!
0 komentari:
Objavi komentar